Se sousedy je kříž

Bydlím v bytě v paneláku a mám problém se sousedem. Pouští si často nahlas hudbu a hlavně – přidává basy. Nám pak duní celý byt. Už několikrát jsem to s ním řešila, ale zabere to jen na pár dní a pak začne nanovo. Můžu se nějak bránit?

 

Monika: To je vždycky těžké. Tím, že se začnete bránit, vykopete válečnou sekeru a to v sousedských vztazích nikdy nevěstí nic dobrého. Raději bych zkusila jít na to z druhé strany a sousedy si nějakým způsobem naklonit a snažit se dosáhnout oboustranně přijatelné dohody. Takové řešení, kdy jsou spokojené obě strany a dohoda je založena na respektu, má větší naději na úspěch a zajistí Vám klidné bydlení.

Eva: Oficiálně můžete podávat stížnosti, ale jinak netuším (upozorňuji, že nemám právní vzdělání a tak moje odpověď není asi zcela vyčerpávající), ale jako architekt se často setkávám s tím, že problémy mezi sousedy se dají řešit právně, ale lidsky je potom ten sousedský život ubohý.

Takže buďto se odstěhujte, nebo se modlete, aby se odstěhoval soused.

Miloslav:

  1. Sousedovi pouštět hudbu, když on spí  a čekat, že ho to přestane bavit
  2. Odstěhovat se
  3. Stěžovat si, ale s nejistým účinkem
  4. Pořídit si odhlučnění sousedových stěn

 

Linda: Naštěstí bydlím v rodinném domku…ale chápu tu šílenou bezmoc … pokud už domluva nestačí, pak jedině písemné stížnosti přímo na Společenství vlastníků bytových jednotek, které by to mělo řešit….

Martin: Obrana asi neexistuje, tady se totiž kloubí dvě věci: váš soused má právo na to pouštět si muziku a vy ho v tom nemůžete omezovat, na druhou stranu vy máte zase právo na klid a to vám také nikdo brát nemůže. Hledejte tedy kompromis a se sousedem se zkuste dohodnout.

Zuzana: Sousedé jsou vždy tak trochu zajímavá a zapeklitá situace. Většinou se nám snaží naznačit něco o nás samotných. Některé z náprav pro rodinný dům by šli použít, vyzkoušejte.

Na balkón můžete dát zvonkohru, která pomůže rozptýlit konfliktní nebo agresivní energie a nahradí je melodií harmonie a rovnováhy.

Další možností, pokud je situace velice vypjatá, je použití zrcadla, které odrazí energii sousedů a pro vás vytvoří energii ochrany a bezpečí. Zrcadlo se odrazovou plochou dává směrem k sousedům.

Vítězslav:  Asi bych udělal něco, aby se soused chytil za nos a uvědomil si, jak nepříjemná může jeho neohleduplnost být. Pozvěte partu hlučných přátel a uspořádejte pořádnou party. A raději víckrát po sobě.

Napište komentář

* Povinné údaje